Wij zijn ontzettend blij met de groeiende bewustwording en belangstelling in medische thermografie als onderzoeksmethode. Het geeft immers zoveel andere informatie dan alleen maar de aan- of afwezigheid van een anatomische verandering in het lichaam (bijvoorbeeld een ‘knobbel’ in de borst). De onderzoeksmethode kent voordelen en beperkingen:

Thermografie neemt alleen actieve processen waar die zich OP DIT MOMENT afspelen. Ontwikkelde zich bijvoorbeeld 10 jaar geleden iets in de borst wat nu mooi rustig ingekapseld zit dan geeft dit nauwelijks of geen fysiologische (warmte) veranderingen meer en zien we dit ook niet met thermografie. Ook langzaam groeiende tumoren geven nauwelijks fysiologische veranderingen en worden waarschijnlijk niet gezien met thermografie.

Omdat vaak geen thermografische vergelijkingsstudies zijn, is het zo belangrijk de aandacht voor borstgezondheid te starten tijdens de opvoeding van meisjes, en niet te wachten tot ze 50 jaar zijn voordat ze worden uitgenodigd voor een onderzoek. Thermografie is geschikt is voor vrouwen en mannen van alle leeftijden!

Medische thermografie is een aanvullende techniek en niet bedoeld ter vervanging van andere screeningsmethodes zoals bijvoorbeeld zelfonderzoek, echografie, MRI en mammografie.

Ook thermografie kan geen diagnose kanker stellen of uitsluiten. Dat kan alleen door middel van weefselonderzoek. Bij verdachte aanwijzingen verwijzen wij altijd door voor verder (echografisch) onderzoek.

Net als iedere andere onderzoeksmethode geeft medische thermografie geen 100% garantie